top of page

טיפול פסיכולוגי בילדים

?מה זה טיפול פסיכולוגי בילדים

undraw_doll_play_evbw.png

טיפול פסיכולוגי בילדים הינו שם "גג" למגוון טיפולים בשיטות שונות, אשר נועדו לסייע לילד ולהוריו להתמודד עם קשיים מגוונים. טיפול פסיכולוגי בילדים ייחודי בראייתו את שלבי ההתפתחות של הילד, בהיבט הרגשי (נפשי), החברתי והקוגניטיבי, כגורם מנחה לקביעת שיטת הטיפול ואופי הטיפול. לדוגמא: בטיפול במתבגרים הכלי הטיפולי המרכזי יהיה על פי רוב השיח והדיבור, וזאת בשונה מטיפול בילדים בגילאים מוקדמים יותר, שבו הכלי המרכזי בטיפול יהיה על פי רוב המשחק. כאמור, שיטת הטיפול ואופי הטיפול יקבעו על פי הערכת הגורם המטפל ותוך התחשבות בגורמי התפתחות של הילד.

?איך זה עובד

קיימת קשת רחבה של סוגי טיפולים בילדים תחת המטריה של טיפול פסיכולוגי. קיימים שלושה אלמנטים בטיפול בילדים ומתבגרים אשר תמיד יבואו לידי ביטוי, כאשר השימוש בכל אחד מהאלמנטים משתנה בהתאם לגישת הפסיכולוג, סיבת ההפניה, השלב ההתפתחותי שהילד נמצא בו וגילו של הילד. אלמנטים אלו הם טיפול במשחק, טיפול בדיבור וטיפול הורי.

טיפול במשחק

פעמים רבות השפה אינה משמשת ככלי מרכזי לביטוי עבור ילדים (עד שלב התפתחותי מסוים), בשונה ממבוגרים, המשחק הינו הכלי של הילד ליצירת קשר בינאישי ודיאלוג, לביטוי דחפים ומחשבות. לדוגמא, נוכל לראות ילד בגיל 7 שנוזף בבובה כפי שהוא ננזף על ידי הגננת או המורה; או ילד שמעמיד פנים שהוא נוהג ברכב לאחר שהתבשר לו שנסיעה משפחתית שהוא ציפה לה בוטלה. כאמור, זהו כלי שמאפשר לילד לבטא את עצמו (בהתאם לגיל ולשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא). בעזרת המשחק הילד מתקשר, פותר קונפליקטים ומשקף את המציאות הסובייקטיבית אותה הוא חווה. בהתאם לכך, נעשה שימוש בתכנים המשחקיים אותם הילד מציג על מנת לגשת לעולמו הפנימי בטיפול.

טיפול הורי

הורות היא דבר דינאמי ומורכב. התנהלות האדם בתור הורה מושפעת ממגוון גורמים, חלקם מודעים וחלקם לא מודעים. הטיפול ההורי נועד לבחון את הקשיים של ההורה, להאיר מקומות נסתרים, לרכוש ידע ושיטות על מנת התמודד עם המציאות המורכבת. הטיפול לרוב מבוסס על ההנחה כי הפסיכולוג, מצד אחד, הוא מומחה לשיטות טיפול שונות, הוא מכיר את המבנה הנפשי של הילד והאדם בכלל, ויש בידו את הכלים להתמודדות עם קשיים. ההורה, מהצד השני, הוא ה"מומחה" לילד שלו, הוא מכיר אותו טוב ביותר, והוא יישאר דמות ההתקשרות המשמעותית ביותר בעולמו של הילד בכל שלב. לכן, העבודה עם הורים היא תמיד משמעותית לטיפול - בשלבים מוקדמים, בילדות או בגיל ההתבגרות, ההורה הוא תמיד משמעותי. כאשר ההורה מסוגל להגדיר את עצמו, את תגובותיו, את הלך המחשבה שלו ואת רגשותיו, הוא מאפשר לילדו להגדיר את עצמו.

טיפול בדיבור

טיפול בדיבור היא פרקטיקה שכיחה לטיפול במבוגרים, והיא מהווה כלי מרכזי לטיפול פסיכולוגי גם בילדים ומתבגרים. דרך פרשנות, שיקוף המציאות והתערבויות שונות (בהתאם לגישה הטיפולית) הפסיכולוג יכול לסייע לילד ולמתבגר להבין את עולמו הפנימי טוב יותר, להכווין תהליכי שינוי ולהקל על תחושות ורגשות קשים.

למי זה יכול לעזור?

הורים רבים מתלבטים האם המצוקה של הילד או שלהם הינה "סיבה מספקת" או "מתאימה" כדי להגיע לטיפול פסיכולוגי. קיימות סיבות רבות שיכולות להוביל לטיפול פסיכולוגי בילדים, החל מקשיי ויסות רגשי, חרדות, הפרעות קשב, הפרעות נפשיות שונות ועד אירועי חיים מורכבים במסגרת המשפחתית כגון גירושים, מוות של בן משפחה חולי ועוד.

קיימים שני גורמים מרכזיים שיכולים לסייע בקבלת ההחלטה האם עליכם לפנות לטיפול: סבל ותפקוד.

סבל - אם ההורה או הילד סובלים, יש לבחון את האפשרות להגיע לטיפול. בנוגע לסבל הורי, סבל של ההורים בעקבות קשיי הילד או קשיים משמעותיים אחרים משפיע על הילד ועל המערכת המשפחתית ככלל, ולכן יכול להוות גורם לפניה לקבלת טיפול פסיכולוגי.

תפקוד – כאשר מתרחשת פגיעה בתפקודו הנורמטיבי של הילד או ההורה, יש לבחון את האפשרות להגיע לטיפול פסיכולוגי. קשיים והימנעות מבית הספר, הסתגרות וניתוק קשרים חברתיים או התפרצויות זעם ופגיעה באחרים הם רק חלק מקשיים תפקודיים שעלולים לצוף בילדים ולהוביל לטיפול.  

הדרך הטובה ביותר לדעת האם עליכם להגיע לטיפול פסיכולוגי היא על ידי היוועצות עם הגורם המטפל ישירות. שלב מקדים לכך יכול להיות היוועצות עם גורמים קהילתיים בסביבתכם כגון יועצ/ת או פסיכולוג/ת בבית הספר או בגן הילדים.

bottom of page